Electronice

 

Stroboscop

Click aici pentru a vedea schema marita

Descrierea schemei:

Grupul C1, D2, D3, C3 coboara tensiunea de la 220V la aprox. 12V. Prin rezistenta R2 si potentiometrul P se încarca condensatorul C4. Dupa încarcarea lui C4, tranzistoarele T1 si T2 vor bascula brusc, trecând în conductie. Condensatorul C3 se va descarca prin T2 si prin primarul bobinei de soc. În secundar va lua nastere un impuls de înalta tensiune, necesar pentru amorsarea lampii fulger.

Modul de realizare si reglaj:

Modificând valorile lui R2 si C4 se poate regla frecventa de aprindere a lampii. Bobina de soc (Bs) are înfasurarea primara (I) de 30 spire (CuEm) cu diametrul 0,6…0,8mm iar înfasurarea secundara (II) are 7000 spire (CuEm) cu diametrul 0,1mm. Bobina se realizeaza pe o carcasa fara miez de fier! (Se poate folosi în loc de Bs un transformator de linii de la un TV alb-negru). Puterea de aprindere a lampii se poate modifica prin varierea valorilor condensatorului C2 (cu un condensator de 8m F se reduce la jumatate intensitatea luminoasa). Tranzistoarele nu necesita radiatoare. În locul lui 2N3055 se poate folosi si un BD135 dar acesta se va arde dupa câteva ore de functionare.

Autorul a realizat un stroboscop dupa schema prezentata, acesta functionând impecabil.

Top

 

VU-metru

Click aici pentru a vedea schema marita

Modul de realizare si reglaj:

VU-metrul este realizat cu 5 LED-uri, pentru un singur canal. Componenta principala este un circuitul integrat beta L 107. Rezistenta semireglabila R1 permite reglarea sensibilitatii circuitului, condensatorul C1 poate avea diferite valori si regleaza timpul cat LED-urile raman aprinse. Schema se alimenteaza cu o tensiune continua de +12...14V. Semnalul de intrare (INPUT)  se poate aplica de la iesirea unui amplificator audio.

Top